5 tips om een goeie coach te zijn voor jezelf

Bij Will geloven wij dat jij jezelf kan coachen naar verandering. Jij hebt het potentieel om voor jezelf een leven te creëren waar je gelukkig van wordt. Je zal soms dapper moeten zijn, de confrontatie met jezelf aangaan, je grenzen verleggen en veel oefenen. Daar zijn we eerlijk in. Maar met de juiste methodieken en tools kan jij je leven echt veranderen. Wij geven je die tools. Aan de hand van onze online programma's kan je jezelf coachen.

Mijn oudste zoon was als baby best gemakkelijk. Op 7 weken sliep hij de nachten door. Maar vanaf 4 maanden werd hij meer en meer wakker ’s nachts. Niet van de honger of een vuile pamper, ook niet om aandacht te vragen, maar wel omdat hij zijn tutje nodig had om terug in slaap te geraken. In begin was dat 1 of 2 keer per nacht, maar dat werd steeds meer. Onze nachtrust werd meermaals onderbroken en dat begon steeds zwaarder te wegen op onze gemoedstoestand. Ik had er zelf al verschillende pogingen opzitten om hier verandering in te brengen, zonder succes. Van zodra hij begon te wenen, voelde ik mij een slechte mama en gaf ik toch maar zijn tutje. Toen ik het echt beu was om tien keer per nacht op te staan, zocht ik naar hulp. Online programma's bestonden toen nog niet. Ik kwam terecht bij een slaapexpert, die leerde mij hoe het wel moest. Als ik deed wat zij mij aanraadde, zouden we op een paar nachten allemaal terug kunnen doorslapen. Ik vertrouwde op haar expertise en ik wist exact wat ik op elk moment moest doen. Dat gaf mij de kracht om door te zetten op moeilijke momenten. Na twee nachten was de rust teruggekeerd…

Net zoals die slaapexpert mij toen heeft bijgestaan, kunnen onze online programma’s jou ook begeleiden op jouw reis naar geluk. Met deze 5 tips pak je het alvast goed aan. 

Tip 1: Vertrek met de juiste mindset

"Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg." 

Deze mindset heb je nodig om een goeie coach te zijn voor jezelf:

  • Open-minded

    Als je weerstand voelt, sta je niet open om nieuwe dingen te leren. Probeer vanuit verwondering en nieuwsgierigheid te luisteren. Onze experten hebben jarenlange ervaring. Zij weten wat werkt en wat niet. Wees bereid om nieuwe ideeën toe te laten en uit te proberen.
  • Gezond kritisch

    Deze staat misschien haaks op de voorgaande, maar wees kritisch naar je oude gewoontes en overtuigingen. Durf ook vanzelfsprekende zaken in vraag te stellen en te onderzoeken.
  • Eerlijk met jezelf

    Dit lijkt misschien evident, maar toch maken we onszelf soms iets wijs en steken we onze kop in ’t zand. Vaak onder het mom dat het ergens anders niet beter is of dat het nog niet zo erg is.
  • Bewust

    Wist je dat we meer dan 90% van de tijd op automatische piloot leven? Dat betekent dat onze gewoontes heel sterk aanwezig zijn en grotendeels ons gedrag bepalen. Als je bewust keuzes maakt, zullen je resultaten veranderen.

Als ik dit toepas op het verhaal van mijn zoontje, dan wordt het herkenbaar. Als ik terug rustige nachten wilde, dan moest ik mij openstellen voor wat de slaapexpert zei. We woonden op een appartement en dus wilde ik mijn baby niet te veel of te lang laten huilen, want wat zouden onze buren daarvan denken? Bovendien voelde ik mezelf een slechte moeder als ik mijn baby zou laten huilen zonder iets te doen. Maar op deze manier kon het niet verder, dus ik stond open voor nieuwe strategieën. Wat mij toen enorm geholpen heeft, was dat de slaapexpert ook kon voorspellen hoe het zou verlopen. Mijn baby zou gaan huilen, maar ik moest het voor 2 minuten laten gebeuren. Ik kreeg een handleiding die ik nauwgezet moest volgen. En dat brengt ons bij de volgende tip. 

Tip 2: Geloof in jezelf en in je doelen

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” – Pippi Langkous

Een goeie coach ziet het potentieel en het talent bij de coachee. Hij ziet waartoe de coachee in staat is, als hij de beste versie van zichzelf zou zijn. Hij begeleidt de coachee van waar hij nu staat naar zijn doel. Als jij jezelf wil coachen, dan heb je een bepaalde dosis zelfvertrouwen, motivatie en doorzettingsvermogen nodig. Een coach motiveert en moedigt aan. Als ik als coach tegen jou zou zeggen: “Lomperik, da’s altijd hetzelfde met jou, jij kunt niks, onnozelaar, dit gaat nooit lukken, loser!”, dan zou je mij waarschijnlijk onmiddellijk ontslaan, en terecht! Als jij jezelf gaat coachen, geldt dit ook voor jou. Herken je bij jezelf zo’n stemmetjes? Wees je dan extra bewust van deze innerlijke zelfsaboteur. 

Het kan gebeuren dat het eerst slechter gaat voordat het beter gaat. Van zodra jij begint te veranderen, zal je omgeving weerstand bieden. Dat zijn ze immers niet gewoon van jou! Maar blijf ook dan in beweging, hou vertrouwen in het proces en zet door. Ik beloof je dat als je dat doet er mooie dingen gaan gebeuren. ​Niet alleen je omgeving zal in opstand komen. Ook in jouw hoofd zullen er stemmetjes beginnen roepen. Die zullen tijdens dit proces steeds weer opkomen. En dit kan heel oncomfortabel voelen. Wees je ervan bewust dat je aan het beginpunt staat van iets totaal nieuws en onbekends.  En dat zorgt voor verschillende gevoelens: soms zal je je sterk en trots voelen na een succes ervaring en dan kriebelt het om verder te doen, maar je zal ook fouten maken of bang zijn om uit je comfortzone te stappen. Fouten en angst zijn niet gemaakt om je tegen te houden, wel om uit te leren en om beter te worden, een betere versie van jezelf. 

Een trucje om steeds de juiste keuze te maken, is om een onderscheid te maken tussen wat er nu gebeurt op korte termijn en je doel op lange termijn. Als je die keuze bewust maakt en je doel voor ogen houdt, lukt het wel. Geef je echter toe aan korte termijn lapmiddelen, dan duurt het veel langer om je doel te bereiken. 

Toen ik mijn baby hoorde huilen, wilde ik gauw zijn tutje geven. Op korte termijn was dat de oplossing om hem rustig te krijgen, zodat hij snel in slaap viel. Maar dan zou ik ’s nachts nog een aantal keer moeten opstaan om hetzelfde te doen. Mijn lange termijn doel was om hem zonder tutje te leren slapen, zodat iedereen terug rustige nachten had. Door te vertrouwen op de begeleiding en handleiding van een expert voelde ik mezelf in mijn krachten staan om het huilen even aan te horen. 

Tip 3: Kijk je angst recht in de ogen

“Als je waagt, groeit je moed. Als je aarzelt, groeit je vrees” – Mahatma Gandhi

Angst is iets wat je hoogstwaarschijnlijk zal tegenkomen tijdens dit proces. Je zal uitgedaagd worden om nieuwe dingen te gaan doen, om uit je comfortzone te komen. Angst is als het ware de muur omheen die comfortzone. Het is dus eigenlijk volstrekt normaal om die angst tegen te komen. 

Om met die angst te kunnen omgaan, wil ik je even wat uitleggen. Angst is geen gevoel. Angst zit in je hoofd. Het is een stemmetje om je te waarschuwen dat je op onbekend terrein komt. Laat dat stemmetje jouw controle niet overnemen. Als je het stemmetje heel luid laat spreken, maak je het jezelf moeilijker. Het is beter om die angst te accepteren en er te laten zijn. Aanvaard dat het stemmetje je komt waarschuwen, bedank dat stemmetje zelfs. Ga ermee in gesprek en stel de vraag: wat is het ergste dat er kan gebeuren? Ben je bereid om die gevolgen te dragen? Hoe groot is de kans dat het ergste scenario ook echt zal gebeuren? En wat staat er tegenover? Wat krijg je als je door je angst gaat en het toch doet? Wacht niet tot de angst verdwijnt, want ze zal niet verdwijnen. Zolang je in je comfortzone blijft, zal ook de angst niet veranderen. Het is door uit je comfortzone te komen, dwars door de angst heen, dat je vrijheid zal voelen. Dat brengt ons naadloos bij de volgende tip.  

Tip 4: Kom in actie

“You don’t cross the ocean just by looking at the water” 

Als bepaalde zaken in je leven jou niet gelukkig maken, onderneem dan actie. Als je wacht tot jouw situatie verandert of tot de ander verandert, dan zou je wel eens heel lang kunnen wachten. Wil je jouw geluk echt laten afhangen van de acties van iemand anders? Dat is een bron van frustratie, teleurstelling en onmacht. Wil je je laten tegenhouden door angst? Jij kiest. Ook hier kan je weer een onderscheid maken tussen korte en lange termijn. Blijf je in je comfortzone of laat je je tegenhouden door je angst, dan heb je rust op korte termijn, maar zal er niets veranderen. Kom je uit je comfortzone misschien met een klein bang hartje, dan geeft dat op korte termijn misschien onrust en chaos, maar vlak na je actie voel je de kick, de vrijheid en brengt het je dichter bij je doel en bij je geluk. Daag jezelf uit en verleg je eigen grenzen. Zo maak je je comfortzone groter. 

Toen mijn zoontje meer dan 6 keer per nacht wakker werd, had ik er genoeg van. Ik wilde geen maanden meer wachten totdat hij groot genoeg was om zijn tutje zelf te gaan zoeken in zijn bedje. Ik wilde hem ook niet bij ons in bed nemen, want dan zouden we later nieuwe problemen moeten oplossen. Goede nachtrust is voor iedereen cruciaal. Hoe sneller een kind het leert om zelfstandig in zijn bedje in slaap te vallen, hoe normaler en veiliger hij dat vindt. En hoe beter de nachtrust voor de rest van zijn leven. Dat was mijn lange termijn doel. Ik heb gekozen om in actie te komen en na 2 nachten bereikten we al resultaat. Dit voorbeeld inspireert mij en mijn coachees nog vaak. 

Tip 5: Evalueer jezelf

“Een fout is pas een fout als je er niets uit leert” 

Als je in actie komt, ga je waarschijnlijk ook fouten maken. Zelfs als we bewust onze keuzes maken, gebeurt het toch nog dat we soms de foute keuze maken of een foute actie ondernemen. Niets is erger dan een fout blijven herhalen. Denk terug aan tip 1: wees eerlijk met jezelf. Heb je een foute keuze gemaakt? Maak dan een nieuwe keuze. Heb je een foute actie ondernomen? Corrigeer en onderneem een nieuwe actie. Wist je dat een vliegtuig 90% van de tijd uit koers is? Een vliegtuig moet zijn route constant lichtjes bijsturen om op zijn bestemming aan te komen. En om in de vliegtuigtaal te blijven: enkel door volle kracht te geven, kan hij opstijgen. Een beetje proberen, geeft geen resultaat. Je moet er voluit voor gaan. Wees mild bij fouten, zowel voor jezelf als voor anderen. Iemand die fouten maakt, heeft het tenminste geprobeerd en kan er iets uit leren. Op dat moment weet je meer dan wanneer je het niet geprobeerd hebt. 

Maar, om je eigen fouten te kunnen zien, is het nodig dat je jezelf evalueert. Anders lopen we maar rond zoals een kip zonder kop, een beetje trial and error. Hopen dat het lot ons meezit en het toeval aan onze kant staat. Not gonna happen! Leer om naar je eigen gedrag te kijken en de gevolgen daarvan. Enkel zo ga je je acties kunnen bijstellen en nieuwe keuzes kunnen maken. Vragen zoals “Waarom gebeurt dit nu en niet op een ander moment? Waarom bij mij en niet bij iemand anders? Wat komt dit mij zeggen? Wat kan ik hieruit leren?” zijn heel waardevol. Toeval bestaat niet. Alles wat jou raakt, bevat een les voor jou. Jij beslist of je de les wil zien en leren of niet. Die vrije wil heb je altijd. Kom je er zelf niet achter, spreek dan met iemand die je hierbij kan helpen. 

Als je actie onderneemt, ga je ook successen behalen. Deze glorie-momenten moet je vieren. Geniet van het succes, hoe groot of klein ook. Wees fier en trots op jezelf, want jij hebt het gerealiseerd! Wees je eigen grootste supporter, want dat is ook wat je coach zou zijn. 

Patsy Vanleeuwe

Patsy Vanleeuwe

Patsy Vanleeuwe is life coach en trainer, mama en echtgenote. In haar coachingpraktijk heeft ze al heel wat mensen begeleid naar een gelukkiger en succesvoller leven. Haar kennis van online platformen en haar jarenlange ervaring als life coach vormen de perfecte combinatie voor het maken van online programma's rond persoonlijke ontwikkeling. 


Heb je zin om een gratis les te bekijken uit het programma "Opkomen voor jezelf"? Zo weet je ineens wat je mag verwachten. 

Ja, ik wil kennismaken via een gratis les!