Hoe kan je meer zelfvertrouwen krijgen?

Wat is zelfvertrouwen?

In de psychologie wordt de term zelfvertrouwen of eigenwaarde gebruikt om het gevoel van eigenwaarde of vertrouwen van een persoon in zichzelf in dat wat hij of zij kan, te omschrijven. Met andere woorden, hoeveel je jezelf waardeert en leuk vindt, hoeveel vertrouwen je hebt in je eigen kunnen.

Zelfvertrouwen bepaalt de manier waarop je naar jezelf kijkt, hoe je jezelf behandelt, hoe je omgaat met jezelf, hoe je je voelt.

  • Zelfvertrouwen wordt vaak gezien als een persoonlijkheidskenmerk, wat betekent dat het meestal stabiel en duurzaam is.
  • Zelfvertrouwen kan een verscheidenheid aan overtuigingen over jezelf inhouden, zoals de beoordeling van je eigen uiterlijk, je overtuigingen, je emoties en gedragingen.

Bekijk onze video

Gezond zelfvertrouwen, recept voor succes!

We weten allemaal dat gezond zelfvertrouwen, soms ook wel eigenwaarde of zelfrespect genoemd, een belangrijk onderdeel van succes kan zijn. Te weinig zelfvertrouwen kan ertoe leiden dat mensen zich teneergeslagen of depressief voelen. Het kan er ook toe leiden dat mensen verkeerde keuzes maken, in destructieve relaties vervallen of hun volledige potentieel niet waarmaken. Een overdreven gevoel van zelfvertrouwen, zoals bij een narcistische persoonlijkheidsstoornis, zal zeker anderen afstoten en kan zelfs relaties beschadigen.

Zelfvertrouwen aan de extreem hoge en lage uiteinden van het spectrum kunnen schadelijk zijn, dus idealiter is het het beste om ergens in het midden een evenwicht te vinden. Een realistische maar positieve kijk op jezelf wordt over het algemeen als ideaal beschouwd. Maar wat is zelfvertrouwen of eigenwaarde precies? Waar komt het vandaan en welke invloed heeft het echt op ons leven?


Waarom een gezond zelfvertrouwen belangrijk is

Waarom een gezond zelfvertrouwen belangrijk is

Zelfvertrouwen kan een belangrijke rol spelen in je motivatie en succes gedurende je hele leven. Een laag zelfbeeld kan je tegenhouden om te slagen op school of op het werk, omdat je niet gelooft dat je in staat bent om te slagen, om succesvol te zijn.

Daarentegen kan een gezond gevoel van zelfvertrouwen je helpen om te slagen, omdat je door het leven gaat met een positieve, assertieve houding en gelooft dat je je doelen kunt bereiken.

Het is een vicieuze cirkel in beide richtingen. Van zodra je slaagt in iets dat je nog nooit eerder kon of probeerde, krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen, waardoor je meer durf hebt om andere en nieuwe dingen uit te proberen. Als je faalt, werkt het op een negatieve manier in op je zelfvertrouwen. Je zal minder durven en minder geneigd zijn om iets nieuws te proberen. 

Factoren die zelfvertrouwen beïnvloeden

Zoals je je kunt voorstellen, zijn er verschillende factoren die het zelfbeeld kunnen beïnvloeden. Genetische factoren die de algehele persoonlijkheid helpen vormen, kunnen een rol spelen. Maar het zijn vaak onze ervaringen die de basis vormen voor het algemene zelfvertrouwen. Degenen die consequent te kritische of negatieve beoordelingen ontvangen van bijvoorbeeld zorgverleners, familieleden en vrienden, zullen waarschijnlijk problemen ervaren met een laag zelfbeeld.

Bovendien kan je innerlijke denken, leeftijd, mogelijke ziekten of lichamelijke beperkingen en je baan je zelfrespect beïnvloeden.

Tekenen van gezond zelfbeeld

Je hebt waarschijnlijk een goed idee van wie je bent als je de volgende eigenschappen vertoont:

  • Vertrouwen
  • In staat zijn om nee te zeggen
  • Positieve vooruitzichten hebben
  • Vermogen om algemene sterke en zwakke punten te zien en te accepteren
  • Negatieve ervaringen hebben geen invloed op het algemene perspectief
  • Vermogen om je behoeften te uiten

Tekenen van een laag zelfbeeld

Je moet misschien werken aan hoe je jezelf waarneemt als je een van deze signalen van slecht zelfbeeld vertoont:

  • Negatieve vooruitzichten
  • Gebrek aan vertrouwen
  • Onvermogen om uw wensen of behoeften te uiten
  • Focus op je zwakke punten
  • Overmatige gevoelens van schaamte, depressie of angst
  • Geloof dat anderen beter zijn dan jij
  • Problemen met het accepteren van positieve feedback
  • Intense faalangst

Hoe kan je je zelfvertrouwen vergroten?

Gelukkig kan je werken aan je zelfvertrouwen, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt. De spreuk “Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard” is ook bij zelfvertrouwen van toepassing. Dat betekent dat het opbouwen van zelfvertrouwen langzaamaan gebeurt en dat je soms terug opnieuw moet beginnen na een stommiteit.

Spijtig genoeg bestaat er geen pil, waardoor je (blijvend) zelfvertrouwen kan vergroten, maar gelukkig is er Will. Op Will.be hebben we een programma samengesteld, waarmee jij onmiddellijk aan de slag kan gaan. Je hoeft er zelfs niet voor naar buiten te komen.

Dankzij het programma “Opkomen voor jezelf” op Will.be kan ook jij je zelfvertrouwen vergroten. Je zal leren hoe je jezelf op de eerste plaats kan zetten zonder egoïstisch te zijn. Na het volgen van het programma, waarvan jij het tempo bepaalt, zal je veel gemakkelijker nee kunnen zeggen op een manier die bij jou past. Je leert er ook omgaan met dominante en manipulatieve personen, zodat ze geen vat meer hebben op jou. Je voelt je zelfvertrouwen toenemen, naarmate het programma vordert. En, aangezien het programma volledig online staat, kan je het zoveel bekijken als je wil. Tot je blaakt van blijvend zelfvertrouwen! Want op Will.be gaan we voor duurzame en positieve transformatie.

Ontdek onze cursus "Opkomen voor jezelf"

Sta assertiever in het leven en krijg meer zelfvertrouwen

Coach jezelf in deze online cursus aan de hand van tal van video's, oefeningen en praktische tips, in alle discretie, waar en wanneer je maar wil, op je eigen tempo.

ONTDEK HET HIER